Bez nazwy-3

Modne drewno w kuchni – jak je zabezpieczyć?

Płytki PVC i meble z laminatu – tak wygląda typowa polska kuchnia. Przez lata stroniono od wykorzystywania drewna w kuchni – choć przecież w rustykalnych kuchniach, drewniana podłoga czy ściany były czymś naturalnym. Przekonanie o tym, że drewno się do takich pomieszczeń jak kuchnia czy łazienka nie nadaje, czas odłożyć do lamusa. W prawdzie kuchnia jest w większości domów miejscem najbardziej intensywnie użytkowanym, ale nie znaczy to wcale, że drewno sobie w takich warunkach nie poradzi. Buduje się z niego przecież nawet statki! Cały szkopuł tkwi jedynie w doborze właściwego gatunku i jego odpowiedniego zabezpieczenia.

drewno w kuchni_1
Źródło: www.nowandthan.tumblr.com

Drewniana podłoga w kuchni

Podłoga kuchenna narażona jest nie tylko na stałe użytkowanie. Nie rzadko spadnie na nią z blatu kromka z masłem (tłustą stroną – zgodnie z prawem Murphye’go – zawsze w dół), wyleje się nieco zupy, spadnie ostry przedmiot. Podłoga w kuchni musi być też bezpieczna – kucharz z nożem nie może się poślizgnąć na mokrej plamie. Z tego powodu, podłogę trzeba nie tylko zabezpieczyć przed wilgocią, ale sprawić, by powierzchnia była antypoślizgowa, odporna na częste zmywania, detergenty. Kolejnym wyzwaniem dla kuchennej podłogi są częste zmiany temperatury i wilgotności – zwłaszcza w polskich warunkach, kiedy zimą różnica temperatury w pomieszczeniu kuchennym podczas intensywnej sesji gotowania może sięgnąć kilku stopni, a różnica wilgotności kilkunastu %. Dla drewna oznacza to intensywną pracę – zatem wybrany gatunek musi mieć szerokie spektrum tolerancji na zmiany mikroklimatu.

 drewno w kuchni_2
Źródło: www.media-cache-ec0.pinimg.com

Jaki gatunek drewna na podłogę w kuchni?

Z rodzimych gatunków najlepiej radzą sobie dąb i buk. Są wystarczająco twarde, by nadać podłodze odporność na mechaniczne uszkodzenia oraz elastycznie pracujące by poradzić sobie ze zmianami temperatury i wilgotności.

Zabezpieczanie podłogi drewnianej w kuchni

Decydując się na formę zabezpieczenia trzeba wziąć pod uwagę to, jak intensywnie będzie użytkowana kuchnia. Olejowanie podłogi nada jej szlachetności i pozwoli na okresowe odnawianie bez konieczności szlifowania. Nadaje też podłodze odporność na uszkodzenia mechaniczne i w miejscach intensywnie użytkowanych sprawdzić może się lepiej (ubytki oleju można uzupełnić – wytartego lakieru w ten sposób się nie naprawi – konieczne jest cyklinowanie). Niektóre oleje – jak np. Extreme Oil marki Bondex, nadają również efekt antypoślizgu. Minusem stosowania oleju może być jednak konieczność większej dbałości o podłogę – stosowania specjalnych preparatów do mycia i powtarzania procesu zabezpieczania. Oleje na bazie rozpuszczalnika – które głębiej wnikają w drewno – mogą też mieć nieco drażniący zapach (który na szczęście ulatnia się w ciągu kilku dni od nałożenia).

Do zabezpieczenia drewnianej podłogi w kuchni można również z powodzeniem wykorzystać lakier. Niektóre lakiery – zarówno wodne (np. Eco Parquet Varnish z utwardzaczem marki Bondex) jak i rozpuszczalnikowe (np. Urethane Parquet Varnish) można nakładać bez podkładu, a zabezpieczają podłogę również w przypadku intensywnego użytkowania i stosowania często detergentów.

Oczywiście koniecznie trzeba pamiętać również o tym, że nawet najlepsze zabezpieczenie podłogi nie pomoże, jeśli zostanie ona źle położona (np. tak, że drewno nie będzie miało szans pracować). Dlatego układanie drewnianej podłogi w kuchni najlepiej zlecić profesjonalistom i to takim, których efekty pracy jesteśmy w stanie sprawdzić na istniejącej kilka lat podłodze w kuchni.

drewno w kuchni_3
Drewno na kuchennych ścianach

Dodatki drewniane na ścianie – czy to w postaci nowoczesnej boazerii czy paneli – również trzeba zabezpieczyć. Wprawdzie nie są narażone na mechaniczne uszkodzenia w takim samym stopniu jak parkiet, ale drewno tu również – ze względu na zmiany temperatury i wilgotności – intensywnie pracuje. Dobór środka najlepiej uzależnić od efektu dekoracyjnego, jaki chce się uzyskać.

 drewno w kuchni_4
Źródło: www.plazainterior.se

Drewniane dodatki

Podłodze czy ścianom z drewna, towarzyszą w kuchni najczęściej drewniane elementy dekoracyjne. Wprawdzie można eklektycznie łączyć drewno z plastikiem i tworzywem sztucznym osiągając ciekawy efekt estetyczny, ale ci, którzy stawiają na naturalność, dodatki – takie jak narzędzia kuchenne, chlebak czy pudełka na herbatę – będą również wybierać z drewna. Dwa słowa zatem o zabezpieczeniu narzędzi kuchennych z drewna – co z nimi zrobić przed pierwszym użyciem by wyglądały długo jak nowe? Z pomocą przychodzi … olejowanie. Nie chodzi jednak o pokrywanie łyżek czy tłuczków do mięsa olejem do parkietów, ale o wykorzystanie zwykłego domowego oleju lub oliwy. Nową, nieużytkowaną jeszcze rzecz, naciera się kilkoma kroplami oleju, pozostawia do wyschnięcia, spłukuje a następnie czynność powtarza. Taki zabieg odrobinę przyciemni drewno, ale zabezpieczy je przed wchłanianiem wody. Wcześniej – jeśli istnieje obawa, że przedmiot będzie wchłaniał zapachy (np. miska lub deska do krojenia), można namoczyć go na noc w occie jabłkowym, który następnie wycieramy do sucha. Nigdy nie wolno zostawiać drewnianych akcesoriów w wodzie (np. zlewie) na dłuższy czas – włókna drewna napęcznieją, a powierzchnia może pokryć się trudnym do usunięcia i nieprzyjemnym w zapachu nalotem. Mało estetyczne plamy na drewnianych akcesoriach kuchennych można też usuwać roztworem sody oczyszczonej, w którym moczy się łyżkę lub wałek.

 drewno w kuchni_5
Źródło: www.media-cache-ec0.pinimg.com/originals

 

Jeden komentarz

  1. Marzy mi się taka kuchnia jak na 2 zdjęciu :) Płytki wszelakiego rodzaju już trochę mi się przejadły… Mam piękne drewno w dwóch pokojach i świetnie się trzyma więc może zaryzykuję i przy remoncie w kuchni też wybierzemy takie rozwiązanie… Jak ktoś się zastanawia jak ładnie utrzymać olejowaną podłogę to polecam bardzo mydełko do pielęgnacji z RZ i tak samo środek do gruntowego czyszczenia (stosuje się raz na pół roku)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *